ACT

Door te werken vanuit de kernprocessen van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je om je te richten op zaken in je leven die je op directe wijze kunt beïnvloeden. Je leert om te gaan met je gedachten en emoties en leert hierop te reageren op de manier die jij graag wilt. 

Het grote verschil met cognitieve gedragstherapie (CGT) is dat er bij CGT wordt gewerkt aan symptoomverlichting door de inhoud van de gedachten te veranderen. Bij ACT leer je om anders naar je gedachten te kijken, je krijgt een andere relatie met ze. 

Deze manier van leven vraagt een acceptatiegerichte manier van omgaan met je gedachten en emoties. De kern van ACT is het idee dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken, zaken waar je geen invloed op hebt ten koste gaat van een waardevol leven. ACT gaat er vanuit dat menselijk leed in het leven onvermijdelijk is. Hoe je hierop reageert kan jij beinvloeden. Door je gedrag aan te passen leer je op een andere manier naar je gedachten en emoties te kijken en hierop te reageren.